Comencem amb el final al cap…bé, no tant el final, que encara hem d’acabar d’enllestir la nostra maqueta, però els nois i noies de cinquè tenen ben clar als seus caps respectius com ha de ser el millor ventilador del món i per això en aquest vídeo us expliquen com han arribat a aquest producte final. Escolteu amb atenció!
On neixen les idees: el conflicte desencadenant.
En els darrers temps, hem pres consciència de l’impacte mediambiental causat per l’ésser humà i de les seves conseqüències greus, com el canvi climàtic. Aquesta problemàtica és una prioritat en l’agenda internacional i, per això, diverses entitats treballen per trobar solucions efectives.
Els edificis i la seva construcció representen una part significativa d’aquest impacte ambiental. A Catalunya, per exemple, els processos constructius i l’ús dels edificis contribueixen al 32% del consum energètic i al 30% de la generació de residus sòlids.
En les escoles de Catalunya i d’Espanya, existeix una problemàtica específica relacionada amb la protecció solar. Aquesta problemàtica deriva dels períodes de construcció massiva durant els anys 1960, 1970 i 2000, quan moltes escoles van ser edificades en temps rècord i amb restriccions pressupostàries. En molts casos, aquests factors van impedir la implementació de proteccions solars adequades per a finestres orientades al sud, est i oest. Això ha provocat problemes com l’excés de calor i una il·luminació excessiva a les aules, per damunt dels nivells de confort desitjats per a l’aprenentatge. Per això, en alguns centres és necessària la construcció de noves proteccions solars per garantir un ús confortable dels espais educatius.
En la primera fase del projecte, els estudiants de cicle superior de l’Escola Lavínia van iniciar un estudi exhaustiu de l’energia, les seves manifestacions i propietats. Van analitzar l’edifici escolar en detall, tenint en compte la seva ubicació, l’exposició solar, els materials de construcció i les proteccions solars ja existents. Amb aquests objectius en ment, van treballar per:
- Comprendre la importància del control solar i la necessitat de proteccions adequades.
- Familiaritzar-se amb les característiques dels residus i el seu impacte mediambiental.
- Explorar les formes, geometria i paràmetres dels dispositius de protecció solar utilitzats a les façanes dels edificis.
- Dissenyar, construir i instal·lar propostes innovadores per a proteccions solars personalitzades, tenint en compte també l’aprofitament d’elements de captació d’energia solar per a un ús posterior.
- Avaluar i analitzar les solucions existents per afrontar els problemes de temperatura (com ara els ventiladors proporcionats per l’adminstració educativa), amb l’objectiu d’optimitzar i millorar aquestes solucions per garantir un entorn d’aprenentatge còmode per l’alumnat.
Així, els estudiants de l’Escola Lavínia no només aprenen sobre l’energia i la sostenibilitat, sinó que apliquen els seus coneixements per resoldre un problema concret a l’escola. Mitjançant aquest projecte, els estudiants es converteixen en agents de canvi i contribueixen activament a millorar l’eficiència energètica i el confort dels espais educatius.
A més, aquesta iniciativa promou la conscienciació mediambiental i fomenta la creativitat i la capacitat de resolució de problemes dels estudiants. A través de la recerca, el disseny i la implementació de proteccions solars personalitzades, els alumnes desenvolupen habilitats com la planificació, l’execució de projectes, la col·laboració i la presa de decisions. Aquesta experiència pràctica els permet comprendre la importància de les energies renovables i el paper que cada individu pot jugar en la construcció d’un futur sostenible.
El projecte Retotech d’Endesa és una oportunitat única per als estudiants de l’Escola Lavínia de prendre part activa en la resolució de problemes reals relacionats amb l’eficiència energètica i la sostenibilitat. A través d’aquesta participació al Retotech, els estudiants tenen l’oportunitat de connectar els seus coneixements teòrics amb l’experiència pràctica i treballar en equips multidisciplinaris per trobar solucions innovadores.
A partir d’aquí els alumnes es van dividir en uns quants grups de treball i es van proposar construir un ventilador millor del que ja disposàvem. Van sorgir idees molt interessants i afavoridores de processos optimitzants i sostenibles a partir de la intervenció de diferents sensors i actuadors amb la programació adient.
Aquests grups han treballat de valent i un d’ells serà qui us presenti la seva proposta el proper 1 de juny a Barcelona. Els nois i noies de cinquè tenen moltes ganes d’explicar-vos de viva veu la seva maqueta.
Ens veiem en poc més d’una setmana!