Pensant sobre robots en la sanitat

L’alumnat de 2n ESO de l’Institut Gallecs ha estat treballant projectes per al concurs RetoTech. En el mateix centre s’imparteixen diversos cicles formatius, en els que hi ha els estudis de Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI). Com que resulta que aquests i  aquestes estudiants estaven treballant sobre robòtica en un projecte anomenat «Jo, Robot», vam decidir fer una col·laboració. Els i les alumnes de TCAI estaven analitzant la repercussió de l’ús de robots en les seves funcions com a professionals, per així valorar com aprofitar al màxim els avenços tecnològics, sense que competir pels llocs de feina.

Per això una representació de l’alumnat de TCAI va venir a la classe de Tecnologia de 2G1 i 2G2 i ens van explicar els robots que ja existeixen i tenen una funció en sanitat. També vam debatre quins robots i amb quins usos els agradaria trobar-se com a futurs i futures auxiliars d’infermeria. Les conclusions van ser molt clares i enriquidores: els robots haurien de fer feines com repartir medicació i altres materials per les habitacions, recordar horaris i pautes, traslladar material pel centre… perquè els i les auxiliars d’infermeria poguessin dedicar més temps al tracte personal, a l’intercanvi emocional i a l’empatia amb gent depenent, malalts i malaltes, així com acompanyar a les seves famílies.

L’empatia i la calor del contacte humà són unes de les eines més valuoses i efectives del nostre personal sanitari, i amb això… cap robot se’ls apropa! Gràcies per la reflexió!

Alumnes de TCAI ens exposen els robots que ja tenen un ús funcional en sanitat.

El alumnado de 2º ESO del Institut Gallecs ha estado diseñando proyectos para el concurso RetoTech. En el mismo centro se imparten varios ciclos formativos, en los que se encuentran los estudios de Técnico en Cuidados Auxiliares de Enfermería (TCAI). Como ha coincidido que estos y estas estudiantes estaban trabajando sobre robótica en un proyecto llamado «Yo, Robot», decidimos realizar una colaboración. El alumnado de TCAI estaba analizando la repercusión del uso de robots en sus funciones como profesionales, para así valorar cómo aprovechar al máximo los avances tecnológicos, sin competir por los puestos de trabajo.

Por eso una representación del alumnado de TCAI vino a la clase de Tecnología de 2G1 y 2G2 y nos explicaron los robots que ya existen y tienen una función en sanidad. También debatimos qué robots y con qué usos les gustaría encontrar como futuros y futuras auxiliares de enfermería. Las conclusiones fueron muy claras y enriquecedoras: los robots deberían realizar trabajos como repartir la medicación y otros materiales por las habitaciones, recordar horarios y pautas, trasladar material por el centro… para que los y las auxiliares de enfermería pudieran dedicar más tiempo al trato personal, al intercambio emocional y a la empatía con gente dependiente, enfermos y enfermas, así como al acompañamiento de sus familias.

La empatía y el calor del contacto humano son unas de las herramientas más valiosas y efectivas de nuestro personal sanitario, y ante esto… ¡ningún robot se les acerca! ¡Gracias por la reflexión!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *