El final de curs està a prop i els projectes del nostre alumnat estan gairebé enllestits.
Destacar en primer lloc que tots els treballs han partit dels seus interessos i inquietuts, i la tasca del professorat ha estat de “xerpes” que els hi han guiat en aquest procés d’aprenentatge, experimentació, descoberta, errors, perseverància i millora constant.
A continuació us compartim un petit resum d’alguns d’aquests projectes:
- Garatge automatitzat amb control de pagament: sense dubte ha estat el projecte més ambiciós, ja que ha partit de dos projectes que després del temps han acabat junts. Consta d’una porta controlada per diverses entrades (polsador interior, sensor infraroig…) i diferents avisos, tant acústics com lluminosos. D’altra banda, el pagament es controla mitjançant una caixa registradora que detecta i comptabilitza les monedes introduïdes, i dona l’ordre d’obertura de la porta quan s’arriba a la quantitat definida. Amb l’ajuda d’una app es pot interactuar amb les dues plaques.
- Hivernacle automatitzat: dins del projecte hort de l’institut, un equip d’alumnes ha construït un hivernacle amb obertura controlada a partir de diferents entrades, com són la llum exterior o la temperatura. En funció d’aquestes dades, la porta s’obre automàticament i permet controlar les condicions interiors de temperatura i humitat, buscant que aquestes siguin les idònies. La app dissenyada permet controlar i monitoritzar les dades obtingudes.
- Vivenda social: un dels equips ha desenvolupat una vivenda sostenible, però a més ha volgut donar-li valor afegit a partir de paràmetres socials. Per exemple, a l’entrada de la vivenda han posat un sensor infraroig per tal de detectar l’entrada de persones i d’aquesta manera evitar que hagi més persones de les definides inicialment, lluitant d’aquesta manera contra la sobreutilització de certes vivendes. A través d’una app es pot saber en tot moment el nombre de persones que hi ha dins i mitjançant diferents avisos acústics i lluminosos s’avisa quan se supera el nombre màxim, calculat a partir de la superfície de la vivenda.
Un curs més s’evidencia que la creativitat de l’alumnat no té límits quan es potencien entorns diversos, inclusius i s’utilitzen metodologies favorables com la robòtica i la programació, tan característiques del Programa RetoTech.